ПРАВИЛА

ОСНОВНИ ПРАВИЛА

Пикълболът се играе по единично, двойки и смесени двойки. Дисциплината по двойки е най-предпочитаната. Очертанията и размера на игрището за пикълбол са едни и същи за единично и за двойки.

НАЧАЛЕН УДАР (СЕРВИС)

Сервиса в пикълбола се изпълнява единствено и само отдолу, като контакта на ракетата с топчето не трябва да се осъществяват над нивото на кръста. Главата на ракетата не трябва да е над най-високата част на китката при контакт. По време на удара на топката краката на сервиращия не могат да докосват корта или извън въображаемото на страничната или централната линия и поне единия крак трябва да е зад основната линия на игралната повърхност. Сервиза се изпълнява по диагоналната половина на корта и трябва да се приземи в границите на противоположната диагонална половина. Разрешен е само един опит за сервиране на сервиращият.

ПОСЛЕДОВАТЕЛНОСТ НА СЕРВИРАНЕ

На единично играчите имат възможност да сервират и да печелят точки докато не допуснат грешка. Този който спечели точка има право да сервира, като четните числа са отдясно а нечетните отляво. Сервиса се изпълнява само и единствено по диагонала и трябва да падне в границите на противоположната диагонална половина и да премине предната зона. Ако сервиза не попадне по диагонала или тупне в предната зона на корта е аут и грешка.
При двойките всеки отбор има право на два сервиса. Първият сервис е винаги от дясната/четна страна и двамата играчи имат възможност да сервират и да печелят точки докато отбора им не допусне две последователни грешки. След това сериса отива при другия отбор и те имат възможност да печелят точки.

ТОЧКУВАНЕ

Точките се отбелязват само от този, който сервира и от сервиращия отбор. Мачовете се играят обикновено 2/3 гейма до 11 точки като първо трябва да вземеш сервис за да можеш да отбележиш точки. На официални турнири може да се играят мачове до 15 или 21 точки, отново 2/3 гейма.
На единично играча който бие сервис сменя половината отдясно или отляво при сервиране в зависимост от резултата. Четните числа са отдясно, а нечетните от ляво. След загуба на сервис и ново спечелване, играещият продължава да сервира от половината от която е спечелил последно точка.
При двойките когато резултата на сервиращия отбор е четен (0,2,4,6,8,10) играчът, който е бил първият сервиращ в играта си остава в четната половина, когато сервира или посреща. Когато резултата е нечетен (1,3,5,7,9) този играч ще бъде в левия/нечетен корт когато сервира или посреща.

ПРАВИЛО ЗА ДВЕ ТУПКАНИЯ

Когато топчето се сервира, посрещащият отбор трябва да го остави до тупне преди да го посрещне, а след това сервиращия трябва също да го остави да тупне преди да го удари. По този начин топчето прави две тупкания (при посрещащия и при сервиращия). След това двамата играчи имат право да играя от волета или от земя с тупкане по техен избор. Правилото за двете тупкания елиминира предимството при сервиране и воле и удължава разиграванията.

ПРАВИЛА ЗА ЛИНИИТЕ НА КОРТА

Докосването на която и да е линия по време на разиграване от топчето се счита за „вътре“ и за точка. Единствено сервис, който докосва линията на зоната без воле е къс и грешка.

ЗАБРАНЕНА ЗОНА ЗА ВОЛЕТА

Предната зона,която е забранена за волета е разчертана и разположена на 2,133 м. от мрежата. Това правило не позволява на играчите да изпълняват удар от позиция в зоната. Грешка е когато играча след изпълнение на воле от границите на зоната стъпи в самата зона, поради инерцията на тялото от удара, или докосне някоя от страничните линии на зоната и линиите, които я очертават. Играчът има право да стъпва в забранената зона за волета единствено, когато топчето е тупнало там. Обикновено забранената зона за волета се нарича „кухнята“.

ГРЕШКИ В ИГРАТА

Грешка е всяко действие, което спира играта поради нарушение на съответното правило. Грешка на сервиращия отбор води до взимане на сервис и шанс за точка на посрещащия отбор и обратното. Всички удари извън очертанията на игрището за пикълбол са аут и са грешка, както и всички удари в мрежата.

Play Video