КАКВО Е ПИКЪЛБОЛ?

Пикълболът е най-бързо развиващия се ракетен спорт в света. В него взимат участие милиони хора по целия свят, а популярността му се развива в огромни мащаби. Към днешна дата регистрираните състезатели по пикълбол са повече 36.5 милиона в целия свят. Само в Съединените щати от където произхожда спорта, участието на практикуващите пикълбол е нараснало с над 600% през последното десетилетие. Освен това спорта придобива и голяма популярност в Европа, където страни като Испания, Италия и Англия се доказват като държави със силно развит пикълбол на световно ниво. 

Пикълболът е ракетен спорт, който се играе с плоска ракета и с кухо пластмасово топче на отвори. Той е ракетен спорт, при който двама или четирима души си подават перфорираната куха пластмасова топка над мрежа поставена на корта, докато противникът не успее да я върне обратно или допусне нарушение. Може да бъде практикуван на открито или на закрито. Създаден е през 1965 година в САЩ на Остров Бейнбридж в щата Вашингтон. 
Мрежата за пикълбол е с височина 91.44 см в двата края и 86.36 см в средата. Игрището е с размери 13.40 см дължина на 6.10 см широчина. Характерно за пикълбола е, че се практикува само на твърда настилка-асфалтово покритие, цимент, дървени и подобни платформи, мобилен килим и корт, които са с висок процент на отскок на топката.

Специфична и единствена по произход, структура, състав и приложение е и ракетата за пикълбол, която е с различни и уникални размери в сравнение с другите ракетни спортове. Твърдата пластмасова перфорирана топка, използвана в пикълбола, отскача по-малко, тя е с много ниско тегло и комбинацията й с този тип ракета я прави единствено и само приложима в този спорт и само на твърда настилка.

От всяка страна на мрежата има зона от 7 фута (2,1 м), известна като зона без воле „китчън“ (или кухнята), където топката трябва да отскочи, преди да бъде ударена. Минималното количество отскок, зоните без воле и подлакътния удар, с който се правят всички сервизи, придават на играта динамично темпо. Сервизът се изпълнява само отдолу. Това правило внася поредната динамика и е характерен само в този спорт.

Пикълболът се играе по единично, двойки и смесени двойки и е подходящ за хора на всякаква възраст, както и за хора с интелектуални и физически увреждания. Лесно достъпен е и поради  краткото време за обучение при практикуването му на начално ниво, привлекателността му за широк диапазон от възрасти, както и на ниските му начални разходи.
При практикуването на пикълбола на състезателно ниво се изисква добра физическа подготовка, двигателна координация, както и специални технически и тактически умения специфични за този вид спорт.

Спортът пикълбол има специфична техника, движения, тактика и специална структура на играта, която не се наблюдава при другите ракетни спортове. Пикълболът е единствения ракетен спорт, в който основната част на играта в тактически план е разположена в предната зона на игрището зад линията на зоната без волета “кичън” и в който състезателите от двата отбора търсят развръзката на разиграването и спечелването на точката чрез бързи къси удари от въздух и прецизни удари на мрежата. Особено характерно за пикълбола  е, че основното правило на играта позволява на състезателите от двата отбора да стъпят в предната зона без волета “кичън” само и единствено, когато топчето тупне вътре. Именно това правило прави спорта толкова различен, интересен и популярен в целия свят. Поради специалната структура на играта, пикълбола изисква много технически умения, свързани с подобряването на фината моторика и координация между цялото тяло, ракетата и топчето. Физическата и психологическата подготовка са от изключително важно значение за подготовката на всеки един състезател по пикълбол.

Материалното техническо оборудване е уникално само и единствено за практикуването на пикълбол. Ракетите за пикълбол са плоски без кордаж и се изработват от дърво и от специален пластмасов материал. Те са с размери от  38.10 см. – 40.64 см. дължина на цялата ракета и 17.78 см. – 20.96 см. широчина на главата на ракетата. Изработват се и детски ракети с несъществена разлика в тежестта и размера.

Игрището за пикълбол е с размери 13.40см. дължина на 6.10 см. широчина. Предната зона на игрището, която е зона без воле се нарича „китчън“ и е разположена на 2.1 м. от мрежата. Игрището за пикълбол е важно да бъде с твърдо покритие. Не се допуска игра на пясък, трева, почвени покрития или други меки настилки. Зоните на корта могат да бъдат оформяни с различни цветове, като зоната без воле „китчън“ е препоръчително да бъде откроена в различен цвят.

Мрежата за пикълбол е с височина 91.44 см и широчина 86.36 см.  Има преносима мрежа която е лека и винаги е в комплект от финни и леки стойки, които предполагат лесно монтиране и демонтиране на всяко място, което покрива размера на корта. Професионалните пикълбол игрища се изграждат с монтирана постоянна пикълбол мрежа, която е устойчива и стабилна за интензивно практикуване на спорта.

Топките са перфорирани, кухи от пластмасов материал и биват два вида -топки за игра на открито и топки за игра на закрито в зала. И двата вида топки се изработват от твърда пластмаса и са идентични в размера си, който е малко под 7.62 см в диаметър. Имат разлика в броя на дупките- за открито са перфорирани с 40 дупки, докато топките за закрито за перфорирани с 26 дупки. Перфорираните топки за пикълбол позволят последователно и точно движение във въздуха, което улеснява играчите да посрещат топката преди да е отскочила на земята.

Екипировката в пикълбола е стандартна и удобна, без изисквания за материал, вид, размери и качество и подходяща за спортове с бърза и рязка смяна на посоката. Играчите изразяват своите предпочитания според възможността свободно и леко да се придвижват на корта. Спортните обувки за пикълбол също нямат ограничения в тежестта, модела, подметката и структурата си. Основното е те да бъдат удобни, по-леки и да позволяват добро сцепление с твърдата настилка.

Предвид изложените параметри и характеристики, материално-техническо оборудване и пособия за практикуването на спорта и неговото масовизиране, се установява че пикълбола е утвърден изцяло като специфичен и независим ракетен спорт.

Именно поради всички тези параметри и характеристики, концепцията на спорта пикълбол е свързана с това топката да се пресрещне от състезателите във въздуха след второто отскачане от земя при сервиране-посрещане и да се търси динамична и бърза игра в предната част на игрището в близост до линията разграничаваща зоната без воле „китчън“.
Дупките по перфорираната куха топка за пикълбол помагат също така за намаляване на въздушното съпротивление, което позволява на топката да лети по-бързо и по-далеч.

Пикълболът е изключително подходящ за развитие на масов спорт, спорт за хора над 70 годишна възраст и спорт за хора с интелектуални затруднения и физически увреждания. Това е така поради факта,че при пикълбола техниката и физическата подготовка могат да бъдат адаптирани при начинаещите, а играта може да се играе на значително бавна скорост и това дава възможност на повече хора да се докоснат до самия спорт и да го практикуват за здраве,тонус и дълголетие. Всеки един човек на всякаква възраст може да практикува пикълбол на всякакво ниво без предварителна подготовка и специална екипировка. Това е и една от причините този спорт да се превърне в социален феномен и да се развива с толкова огромни мащаби в целия свят. Преди 2030 година, пикълбола се очаква да бъде приет като олимпийски спорт, а към момента го практикуват 36.5 милиона човек в целия свят, като броят им е нараснал с 159% в последните 3 години, което го прави най-бързо развиващия се спорт в света. Пикълболът е официално приет през 2023 г. и в програмата на Азиатските игри, което предполага още по-мащабното му развитие в целия свят. В Европа спорта се развива с динамично темпо в почти всички държави, а през есента на 2024 г. ще се проведе и първото Европейско първенство по пикълбол в Англия.
Пикълболът се играе по единично,двойки и смесени двойки и е подходящ за хора на всякаква възраст. Той е 100% инклузивен и приобщаващ спорт със силна социална значимост. Пикълболът се използва за превенция на заседналия начин на живот, социалната изолация и депресията. Също така и като метод за здравословно възстановяване от паркинсон, остеопороза и други здравословни проблеми, които могат да бъдат повлияни от активно движение и спорт. Пикълболът подобрява баланса, координацията, физическите качества, зрението, сърдечно-съдовата система и психичното здраве на човека, както и неговата социална среда.

Пикълболът е включен в програмата на континенталните игри на Азия, Южна Америка и Океания, и се очаква да направи своя дебют на Олимпийските игри до края на десетилетието.  От 2024 год.  спорта пикълбол е включен и в 130 висши учебни заведения в САЩ, като значителен брой от тях предлагат и спортни пикълбол стипендии за техните студенти. През 2024 год. ще се проведе и първото Европейско първенство по пикълбол. Play Video