Президент и основател на Българска Федерация Пикълбол

Гергин Ангелов

Гергин Ангелов е роден през 1992 г. в София, България. Започва да се занимава с бадминтон от 2000 год. Гергин Ангелов е с 15-годишен опит като национален състезател по бадминтон на България. Двукратен републикански шампион през 2007 и 2010 год. на единично и многократен шампион на двойки, както и шампион на множество държавни отборни първенства през годините. Успява да достигне до 8-мо място на европейско първенство за юноши във Финландия и до топ 200 в световната ранглиста на мъже единично. Гергин е дългогодишен състезател във вътрешни лиги на Германия, Италия, Дания (страната на бадминтона) и Норвегия. Той също така е с множество международни отличия , като състезател и представител на българския национален отбор по бадминтон в цяла Европа, с голям опит и като треньор в Норвегия, Дания и България.
Завършва Национална спортна академия „Васил Левски“ със специалност треньор по бадминтон и на 25 години вече е признат специалист в четири страни.
През 2018 год. създава един от най-големите и успешни спортни клубове в България – Бадминтон клуб „Ракет Спийд“. Клубът е разположен на територията на 3 общини и към днешна дата в него тренират над 100 деца на всякаква възраст.
Гергин Ангелов развива спорта по всички възможни направления: масов спорт, спорт за високи постижения, адаптиран спорт и спорт за деца и младежи със синдром на Даун и други интелектуални затруднения. Неговият спортен клуб е без аналог в България от към дейности със силна социална значимост и е единствения бадминтон клуб, който разполага с тренировъчни бази и школи в четири населени места.

През 2019 година, Гергин Ангелов е поканен да участва в Европейски проект „Erasmus+ Pick4all“ със своя клуб и в партньорство с организации от Испания, Италия и Белгия. Темата на проекта е развитието и популяризирането на спорта пикълбол в Европа и промотирането му като 100% инклузивен спорт за хора на всякаква възраст със и без увреждания в цяла Европа. След приключването на проекта през 2022 г. и след успешното му реализиране, Гергин Ангелов остава с прекрасни впечатления от това, което успява да постигне със своите партньори, а именно да насърчи популяризирането на пикълбола в цяла Европа и да помогне за това пикълбола да направи важна крачка към още по-голямото си развитие и в световен мащаб.
Като един от основните деятели на пикълбола в Европа, Гергин Ангелов бива поканен като учредител на Европейската Пикълбол Федерация (EPF) . Още след приключването на успешно реализирания Европейски проект „Erasmus+ Pick4all“, Гергин Ангелов решава да основе Българска Федерация Пикълбол и да насърчи развитието и популяризирането на пикълбола в цялата страна. Като президент на Българска Федерация Пикълбол, Гергин Ангелов вярва че този спорт има огромна почва за развитие в България. След основаването на Българска Федерация Пикълбол през 2022 год. той се включва и като  учредител на Европейската Пикълбол Федерация, която се основава исторически през 2023 година и в която към момента има 27 държави членки от цяла Европа.

Само за една година от основаването си, Българска Федерация Пикълбол поставя основите на пикълбола в над 10 общини, 5 области и 15 населени места в България. Запитванията и големият интерес към пикълбола от общини в цялата страна продължава да расте все повече. Гергин Ангелов открива и първите игрища за пикълбол в България през 2023 год., които са отворени целодневно за всички жители на столицата.
Гергин Ангелов е също така спортен предприемач, лидер, визионер, иноватор, радетел на спорта, общественик и ръководител с мисия да популяризира и развие пикълбола в България като спорт с множество успехи на световно ниво.

LET'S PLAY THE GAME!